Zacznijmy jednak od początku - mąka w naszej szafce sama się nie zapali, a już tym bardziej nie wybuchnie. Wybuch może nastąpić, gdy mąkę tą rozpylimy w powietrzu. Dawniej, gdy zabezpieczenia w młynach były zdecydowanie gorsze, a w powietrzu było tyle pyłu, że ciężko było zobaczyć coś dalej jak na wyciągnięcie ręki wypadki się zdarzały. Jak widać na poniższym zdjęciu wypadki te były naprawdę poważne, bo wybuch mącznego pyłu może zdmuchnąć cały młyn.
Wybuch mącznego pyłu w Hutchinson, 1947 |
Młyn w Hameln po wybuchu mąki, 1887 |
Wybrałam mąkę, lecz trzeba pamiętać, że każdy pył w odpowiednim stężeniu tworzy z powietrzem mieszankę wybuchową.
*Badanie charakterystyk wybuchowości pyłów przemysłowych
Warto poczytać:
Pyły – Charakterystyki zapalności
W. Bartknecht - Dust explosions
http://scribol.com/science/the-tremendously-explosive-power-of-flour
http://www.smartage.pl/zapomniana-katastrofa-w-luboniu/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz