wtorek, 27 października 2015

Wybuchowa mąka

Nie każdy sobie zdaje sprawę, że nasza poczciwa mąka służąca nam do wypieku między innymi słodkości może doprowadzić do poważnych wypadków. Choć w warunkach domowych ciężko doprowadzić do zdarzenia z wybuchającą mąka w roli głównej, to już w młynach zagrożenie jest naprawdę duże.

Zacznijmy jednak od początku - mąka w naszej szafce sama się nie zapali, a już tym bardziej nie wybuchnie. Wybuch może nastąpić, gdy mąkę tą rozpylimy w powietrzu. Dawniej, gdy zabezpieczenia w młynach były zdecydowanie gorsze, a w powietrzu było tyle pyłu, że ciężko było zobaczyć coś dalej jak na wyciągnięcie ręki wypadki się zdarzały. Jak widać na poniższym zdjęciu wypadki te były naprawdę poważne, bo wybuch mącznego pyłu może zdmuchnąć cały młyn.

Wybuch mącznego pyłu w Hutchinson, 1947
Polska ma tu swój niechlubny ślad w historii, gdyż to w Szczecinie był jeden z pierwszych wybuchów, a dokładniej w 1858 roku*. Zdarzenie to poskutkowało zniszczeniem młyna.
Młyn w Hameln po wybuchu mąki, 1887
Poniżej mamy przedstawiony filmik ukazujący w warunkach laboratoryjnych wybuch mąki.



Wybrałam mąkę, lecz trzeba pamiętać, że każdy pył w odpowiednim stężeniu tworzy z powietrzem mieszankę wybuchową.


*Badanie charakterystyk wybuchowości pyłów przemysłowych

Warto poczytać:
Pyły – Charakterystyki zapalności
W. Bartknecht - Dust explosions
http://scribol.com/science/the-tremendously-explosive-power-of-flour
http://www.smartage.pl/zapomniana-katastrofa-w-luboniu/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz